| |
|
Možnosti výroby bezlepkového kynutého pečiva
Slimaříková, Magdalena
ABSTRAKT Bakalářská práce „Možnosti výroby bezlepkového kynutého pečiva“ se zabývá přirozeně bezlepkovými surovinami a jejich využitím pro výrobu kvasů a kvasového pečiva. Popisuje jednotlivé plodiny sloužící k výrobě mouky a další komponenty jako je voda, sůl a zlepšující suroviny, které se uplatňují při výrobě pečiva. Tato práce se zaměřuje i na problematiku celiakie. Jsou popsány její projevy, způsob diagnostiky a léčba, která spočívá ve vyřazení lepku z jídelníčku, tedy konzumaci bezlepkových potravin. Součástí práce je praktická část, ve které byly připraveny kvasy z bezlepkových mouk, a to z pohankové, kukuřičné, rýžové a ze směsi Jizerka. Připravené kvasy byly využity při pekařském pokusu (Rapid – Mix – Test), kdy bylo z jednotlivých kvasů i z jejich směsi upečeno šest druhů kvasového bezlepkového pečiva. Vyrobené pečivo bylo senzoricky zhodnoceno a získané výsledky byly statisticky zpracovány.
|
|
Krajina inspirovaná Kamilem Lhotákem
PALUŠOVÁ, Mária
Dvacáté století je charakteristické rozvojem techniky, která ovlivnila také vývoj umění. Mezi významné osobnosti české krajinomalby minulého století patří Kamil Lhoták. Tvorba tohoto malíře a ilustrátora byla silně poznamenána vlivy doby, ve které žil. V předkládané bakalářské práci je jeho tvorba zasazena do širších dějinných souvislostí evropské krajinomalby. Jeho celoživotním tématem, i přes společenské změny, které se odehrály v minulém století, je vztah stroje a krajiny resp. technického prvku a krajiny. Studium tvorby Kamila Lhotáka vyústilo v sérii obrazů inspirovaných jeho krajinami s technickými nebo geometrickými prvky.
|
| |
| |
| |